Tuinplanten voor schaduwrijke plekken
Tuinplanten

Tuinplanten voor schaduwrijke plekken

Een goede selectie van tuinplanten voor schaduwrijke gebieden kan het hele jaar door interessant zijn voor uw landschap. Heesters bieden het hele jaar door interesse en genot, met lentebloesems, zomerbloemen en bessen. Evergreens zijn een uitstekende keuze voor herfst- en winterinteresse. De meeste bloeiende struiken en bomen zijn op hun best in de lente, en velen hebben bollen die de grond onder loofbomen bedekken en voorkomen dat hun bladerdak opengaat.

Voordat u gaat planten, moet u eerst het type schaduw in uw tuin begrijpen. Schaduwrijke gebieden verdampen langzamer dan zonnige, dus het duurt langer voordat ze uitdrogen. Als je de grond aan de oppervlakte kunt zien, is deze vochtig en gemakkelijk uit elkaar te halen. Onthoud dat schaduwrijke gebieden over het algemeen natter zijn dan zonnige gebieden, dus zorg ervoor dat u uw planten tussen de gietbeurten laat uitdrogen.

Hosta’s zijn vaste planten die goed in de schaduw groeien. Hun grote opzichtige bladeren variëren in kleur en textuur en voegen een exotische uitstraling toe aan je landschap. Ze hebben regelmatig water nodig om te gedijen, en ze groeien niet goed in droogte. Als u echter huisdieren heeft, houd er dan rekening mee dat paddenlelies giftig zijn. Ze worden niet aanbevolen voor gebruik in een speelruimte voor kleine kinderen of huisdieren.

Koraalklokken zijn een andere goede keuze voor schaduwrijke gebieden. Ze hebben kleine klokvormige bloemen en ze zijn verkrijgbaar in steeds kleurrijkere cultivars. Ze zijn winterhard in de zones vier tot negen. Misschien kun je zelfs enkele heuchera-variëteiten vinden die in de zomer bloeien. En ze zijn winterhard! Als je op zoek bent naar een alternatief voor een traditionele roos, overweeg dan heuchera, ook wel koraalbellen genoemd.

Veel eenjarigen doen het goed in halfschaduw en kunnen een uitbarsting van kleur aan uw landschap toevoegen. Kies planten met koele kleuren die opvallen in donkere hoeken van de tuin en bestuivers aantrekken. Naast de bloemen kunnen schaduwtuinen er net zo mooi uitzien met gebladerte. Kies planten die uniek blad hebben en die in veelvouden kunnen worden gekweekt voor een grote impact. En vergeet niet om het weer te controleren voordat u uw schaduwrijke tuin plant.

Een andere plantoptie voor gedeeltelijk beschaduwde tuinen is selderij. Hoewel selderij in ongeveer 50 tot 120 dagen zal worden geoogst, zal het koelere weer de rijping van de plant vertragen. Dit gewas groeit langzaam maar heeft een kenmerkende smaak waardoor het een uitstekende aanvulling is op elke salade. Hoewel selderij kortere stelen zal produceren als ze in de volle zon worden gekweekt, is het de moeite waard om hem in halfschaduw te laten groeien. Deze planten kunnen ook in het najaar geplant worden.