De verschillende soorten barbecues
Barbecue

7 dingen die je nog niet wist over koken op een Weber houtskool barbecue

Laten we eerlijk zijn. Grillen is voor velen van ons een zomerritueel. Van achtertuinbarbecues tot tailgating party’s en alles daar tussenin, we houden er allemaal van om zoveel mogelijk tijd door te brengen met het drinken van bier en het kijken naar vlees dat sist boven onze favoriete houtskoolgrill. Als u een trotse eigenaar bent van een Weber houtskool BBQ of er net over denkt er een aan te schaffen – goed nieuws! Deze blog heeft tal van handige tips over hoe u uw grill efficiënt en effectief kunt gebruiken, zodat u het meeste uit het gebruik ervan kunt halen, ongeacht waar u woont of welke tijd van het jaar het is.

Welkom in de wondere wereld van Weber houtskoolgrills!

De oudste en meest bekende naam in barbecueroosters, Weber gas BBQ‘s zijn de standaard voor het koken in de achtertuin. Van de kleine Mini-go tot de enorme Master Touch, elk denkbaar type barbecue is vertegenwoordigd in het Weber assortiment.

Al deze grills maken gebruik van een houtskoolvuur, wat een bepalend kenmerk is van een barbecuegrill, evenzeer als de vorm of de materiaalsamenstelling van de grill. Maar houtskoolgrills zijn niet alleen geliefd om hun klassieke smaak. Ze kunnen ook enorm duurzaam zijn, als je er maar voor zorgt dat je de juiste brandstof koopt.

Houtskool is zeer hernieuwbaar, omdat het wordt gemaakt van bomen die speciaal voor dit doel worden gekweekt. Het is ook biologisch afbreekbaar, dus als je er iets van morst, zal het niet eeuwig in de grond blijven liggen. Houtskool is ook een van de beste warmtebronnen die u kunt gebruiken om uw eten te grillen, want het geeft een heerlijke en gelijkmatige warmte waar veel andere brandstofbronnen gewoon niet aan kunnen tippen.

Waarom een Weber houtskoolgrill gebruiken?

Het meest voor de hand liggende voordeel van grillen op houtskool is de smaak. Vaak omschreven als robuust of zelfs rokerig, de smaak van houtskool is iets dat u gewoon niet krijgt van andere soorten grills of zelfs andere soorten brandstof.

Het is belangrijk om op te merken dat andere grills wel in staat zijn om een vergelijkbare smaak te creëren. Hoewel een propaan barbecue u nooit zal wegblazen met een houtskool-level smaak, zijn er manieren om het beter te laten smaken. Zorg ervoor dat u de juiste brandstof gebruikt en houd de temperatuur van de grill goed in de gaten.

Een ander voordeel van grillen op houtskool is de textuur. Veel gerechten, zoals biefstuk, zijn het lekkerst als ze een beetje verkoold zijn. Andere grills zijn gewoon niet heet genoeg om deze textuur te creëren, maar een houtskoolgrill is dat wel.

Het essentiële gereedschap dat u moet hebben tijdens het grillen op een houtskoolgrill

 • Schop – Om uw grill schoon en efficiënt te houden, zult u uw grill na elk gebruik willen assen. Een schep is het beste gereedschap voor deze klus, omdat het de as kan verwijderen zonder losse stukjes in de grill achter te laten.
 • Tang met lange steel – Een tang met lange steel is een ideaal gereedschap om voedsel op een houtskoolgrill om te draaien, omdat het u op veilige afstand van het vuur houdt. Bovendien kunnen ze worden gebruikt om hete kolen te verplaatsen als u besluit uw voedsel naar een koelere kant van de grill te verplaatsen.
 • Spatel met lange steel – Afgezien van het voor de hand liggende gebruik om het eten van uw gasten mee te serveren, is een spatel met lange steel een essentieel item bij het werken met een houtskoolgrill.
 • Borstel met lange steel – Borstels met lange steel zijn uitstekend geschikt om de grill na elk gebruik van as te ontdoen.
 • Aansteker met lange steel – Er zijn veel aanstekers met lange steel op de markt, maar wij raden aan een aansteker met lange steel te gebruiken voor het gebruiksgemak, vooral als u een grotere grill heeft.

3 basisrecepten voor uw volgende BBQ met een Weber houtskoolgrill

 • Burgers – Burgers zijn een van de beste gerechten om te grillen, omdat ze gemakkelijk te maken zijn en snel gaar zijn. Begin met het voorverwarmen van uw grill, wentel vervolgens elke kant van de burger in gekruid zout en peper. Leg de burgers op de grill en zorg ervoor dat de grill niet te vol is. Bak de burgers 5-6 minuten aan de eerste kant, draai ze dan om en bak ze nog eens 5-6 minuten.
 • Hotdogs – Hotdogs zijn misschien niet de gezondste gerechten voor op de grill, maar ze zijn wel een klassieker. Om hotdogs te grillen, verwarmt u uw grill voor en legt u elke hotdog in een afgedekte grillmand met een lange steel. Bak de hotdogs tot ze bruin zijn, draai ze om de paar minuten om. Manden zijn essentieel voor dit recept, omdat ze ervoor zorgen dat de hotdogs niet door de grillroosters vallen en in de as eronder terechtkomen.
 • Vis – Het grillen van vis is een geweldige manier om wat hartig, gezond voedsel in je BBQ menu te verwerken. Begin met het voorverwarmen van de grill en bestrijk de roosters met plantaardige olie. Leg de visfilets op de grill en smeer ze in met gesmolten boter of olijfolie. Sluit de bovenkant van de grill en bak de vis tot hij gemakkelijk schilfert.

Hoe steek je een Weber houtskoolgrill aan?

Weber grills zijn ontworpen om briketten te gebruiken, die verkrijgbaar zijn in vele verschillende vormen en maten. De beste manier om een houtskoolgrill aan te steken is door de briketten gelijkmatig over de bodem van de grill te verdelen, in één laag of in een kriskras patroon. Gebruik een aansteker met een lang handvat om de briketten aan te steken, waarbij u de vlam van u af richt. Veel mensen geven de voorkeur aan het aansteken van een kleine hoeveelheid briketten, wachten tot ze volledig ontbranden en voegen dan meer briketten toe om het vuur op de gewenste temperatuur te krijgen. Dit is handig als u een kleinere hoeveelheid voedsel wilt grillen.

6 manieren om uw volgende barbecue met een Weber-grill te verbeteren

 • Maak de grill schoon voordat u begint met koken – Hoewel grills ontworpen zijn om as en ander vuil vast te houden, zal een schone grill veel beter presteren en langer meegaan. U kunt uw grill schoonmaken met een borstel met een lange steel, maar als u nog een stapje verder wilt gaan, kunt u ook een schraper met een lange steel gebruiken.
 • Houd het deksel van de grill gesloten – Dit geldt voor bijna elke soort grill, maar het is vooral belangrijk bij het grillen met houtskool. Het gesloten deksel houdt de hitte vast, waardoor de briketten snel en efficiënt kunnen worden aangestoken. Zonder deksel zullen de briketten langzaam en ongelijkmatig verbranden, waardoor de kolen op sommige plaatsen te heet worden en op andere nauwelijks warm.
 • Houd de grill schoon – Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar als u te veel briketten op een grill legt, wordt het grilloppervlak bedekt met as, waardoor het erg moeilijk schoon te maken wordt.

Een houtskoolvuur opnieuw aansteken

Als u houtskool gebruikt, hoeft u het vuur waarschijnlijk nooit opnieuw te ontsteken, omdat houtskool erg heet is. Als u echter briketten gebruikt, zult u ze af en toe opnieuw moeten aansteken, vooral als u voor langere tijd kookt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van hoe u het het liefst doet. De makkelijkste manier is om een aansteker met een lang handvat te nemen en met lange halen over de houtskool te gaan tot je een vlam ziet. Een andere manier is om een aanmaakblokje te gebruiken om het vuur weer aan te krijgen.

Een houtskoolstarter gebruiken

Als u aan het grillen bent, kunt u overwegen om een houtskoolstarter te gebruiken om het vuur snel en gemakkelijk aan te krijgen. Houtskoolstarters zijn een klein apparaatje dat een chemische stof bevat die de briketten helpt snel te ontbranden. Deze starters zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen ook worden gebruikt met andere soorten brandstof zoals pellets. Houd er rekening mee dat het gebruik van een houtskool starter een chemisch residu achterlaat op uw voedsel.

Koken met indirecte warmte

Veel mensen grillen hun eten direct boven de kolen, maar deze methode kan onveilig zijn en resulteren in ongelijkmatige garing. Grill in plaats daarvan met indirecte hitte, waarbij u briketten aan de ene kant van de grill plaatst en uw voedsel aan de andere kant.