Inspiratie

Hoe vette leverziekte te voorkomen en om te keren

Als je ooit een nacht vol drank hebt doorgebracht, misschien gevolgd door een ongezonde lunch de volgende dag, dan weet je hoe je lever zich voelt. Het doet pijn. Zo zeer zelfs, dat het bijna onmogelijk is om te denken aan eten of drinken van iets anders dat weer pijn zou kunnen doen. Je leververvetting zal na verloop van tijd genezen en weer normaal worden, maar als je hem blijft pijnigen met overmatig alcoholgebruik en ongezonde voeding, zal het niet lang duren voordat hij een permanente inwoner van je lichaam wordt. Leververvetting komt steeds vaker voor in de westerse wereld, vooral bij mensen met overgewicht of obesitas, diabetes type 2 of een chronisch hoge bloeddruk. De aandoening is vaak omkeerbaar door het dieet en de levensstijl te veranderen; als ze echter onbehandeld blijft, kan ze ernstige schade toebrengen aan de andere organen en leiden tot levercirrose en zelfs leverkanker. Laten we eens kijken naar alles wat u moet weten over deze onaangename aandoening…

Wat is vette leverziekte?

Leververvettings symptomen worden gekenmerkt door een overmatige vetophoping in de lever. Wanneer u eet, breekt uw lever het grootste deel van het voedsel dat u eet af tot glucose, dat de energiebron voor uw lichaam is. Vervolgens moet de lever deze glucose omzetten in glycogeen, dat de eigen energiebron van de lever is. Bij leververvetting wordt de lever overbelast met vet, wat gebeurt wanneer voedsel langzamer wordt afgebroken dan normaal, of wanneer er sprake is van een verhoogde calorie-inname. De lever wordt verondersteld vet af te breken uit het voedsel dat u eet, maar breekt niet het vet af dat daar al is opgeslagen. Wanneer het natuurlijke vermogen van de lever om vet te verwerken wordt vertraagd door de overmatige vetophoping, slaat hij dit vet op in de levercellen. Dit kan ertoe leiden dat de lever opzwelt, en staat bekend als leververvetting of niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Het gebruikelijke resultaat is een vergrote, opgeblazen lever.

Hoe weet u of u leververvetting hebt?

Een echografie of MRI zal worden gebruikt om de aanwezigheid van leververvetting te bevestigen en de ernst van de aandoening te bepalen. Een bloedonderzoek kan ook uitwijzen of u leververvetting hebt. Leververvetting komt ook voor bij mensen zonder een voorgeschiedenis van overmatig alcoholgebruik.

De gevaren van leververvetting en de progressie ervan

Indien onbehandeld, kan leververvetting ernstige schade toebrengen aan andere organen. Een van de meest voorkomende complicaties van leververvetting is de ontwikkeling van hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk is normaal wanneer het hart sneller pompt om de bloedstroom door het lichaam te vergroten; wanneer de bloeddruk echter weer normaal wordt, gebeurt dit niet altijd zo snel als het zou moeten. Leververvetting verhoogt ook het risico op het ontwikkelen van diabetes, wat een belangrijke risicofactor is voor hartaandoeningen. Al deze drie aandoeningen (hoge bloeddruk, suikerziekte en hartaandoeningen) verhogen het risico op het ontstaan van leverkanker. De progressie van vette leverziekte kan worden verkort door het volgen van een gezond dieet en een aangepaste bewegingsroutine.

Wat zijn de risicofactoren voor het ontwikkelen van leververvetting?

Mensen met overgewicht of obesitas lopen een hoger risico op het ontwikkelen van niet-alcoholische leververvetting. Dit komt doordat het lichaam harder moet werken om vet te verwerken wanneer er sprake is van overgewicht. Er zijn verschillende andere risicofactoren die kunnen leiden tot leververvetting, waaronder: – Chronische stress – Overmatige suikerinname – Een dieet met veel verzadigde vetten en weinig vezels – Familiegeschiedenis

Help uw lever en lichaam herstellen van leververvetting met deze voedingsmiddelen

Dit zijn enkele van de beste voedingsmiddelen om de leverfunctie te helpen herstellen en versterken. – Spinazie – Broccoli – Artisjok – Rode biet – Bieten – Wortelen – Pastinaken – Asperges – Spruitjes – Bloemkool – Kool – Komkommer – Venkel – Knoflook – Gember – Druiven – Kiwi – Citroen – Limoen – Papaja – Peer – Ananas – Rabarber – Aardbeien – Zoete aardappel – Kurkuma – Yams – Kaneel – Kokosolie – Kokoswater – Groene thee – Appelciderazijn – Noten en zaden – Vette vis – Eieren – Volkoren – Peulvruchten – Pompoenpitten – Sesamzaad – Kruiden – Amandelen – Basilicum – Kamille – Koriander – Komijn – Dille – Venkel – Munt – Rozemarijn – Kurkuma – Yoghurt

Help uw lever en lichaam herstellen van leververvetting met deze oefeningen

Lichaamsbeweging is van vitaal belang voor een goede gezondheid, maar het is nog belangrijker voor mensen met leververvetting, omdat het het genezingsproces kan helpen versnellen. Wandelen, joggen, zwemmen en fietsen zijn uitstekende vormen van lichaamsbeweging voor mensen met leververvetting. Yoga en pilates zijn ook nuttig; probeer 3 keer per week ten minste 30 minuten matige aërobe lichaamsbeweging te doen om uw lever te laten genezen.

Conclusie

Als uw lever dikker is geworden en u niet goed hebt opgelet, is het tijd om serieus werk te maken van uw gezondheid. U kunt beginnen met het veranderen van uw eetgewoonten en deze voedingsmiddelen in uw dieet op te nemen. Probeer ook je stressniveau te verlagen en zorg voor voldoende slaap. Al deze dingen zullen uw lever helpen weer normaal te worden en hopelijk toekomstige problemen voorkomen. Nu je weet wat leververvetting is en hoe je het kunt voorkomen, heb je geen excuus meer om niet goed voor je lichaam te zorgen. Er zijn meerdere redenen om een diëtist in te schakelen zoals voor diabetes type 2.